In nauwe samenwerking met Annage Skûtsjeverhuur Eernewoude organiseer ik sinds een aantal jaren een aanbod voor bedrijven, waarbij methodisch gewerkt wordt aan thema’s zoals: teamkwaliteit, leiderschap, communicatie, samenwerking, resultaatgerichtheid, omgaan met veranderingen en koersbepaling.
Onder het motto:
WE KUNNEN DE WINDRICHTING NIET BEPALEN
WE KUNNEN WEL DE ZEILEN BIJZETTEN
wordt een maatwerkprogramma voor een dag aangeboden waarbij actief zeilen een belangrijk onderdeel van een kort traject vormt.
Immers …….….
Lees meer
Elke organisatie, bedrijf of projectteam is onderhevig aan veranderingen.
Zowel interne- als externe ontwikkelingen zorgen ervoor dat een organisatie steeds in beweging blijft.
De leidinggevenden zullen binnen een bedrijf leiding geven aan deze ontwikkelingen. Samenwerking, eenduidige visie en een goede communicatie zijn hierbij sleutelbegrippen.
Om te onderzoeken hoe het met de kwaliteit daarvan gesteld is verplaatsen we het team vanuit de vertrouwde werksetting naar een compleet andere: een zeilschip.
De gelijkenis van een zeilschip (in dit geval een skûtsje) met het reilen en zeilen binnen een bedrijf is verrassend.
Het skûtsje is niet te bemannen door één persoon. Een team moet goed kunnen samenwerken om dit schip naar het einddoel te brengen. Alle teamleden zijn actief bezig en iedereen is even belangrijk voor het behouden van de koers en het maken van voortgang. Niet alleen de individuele handelingen zijn van belang maar ook de timing en onderlinge afstemming.
Evenals de organisatie is een skûtsje te verdelen in afdelingen die zeer nauw met elkaar samen moeten werken. Vaak heeft een keuze of handeling van de ene afdeling ook consequenties voor de andere bemanningsleden. De roerganger op het achterdek kan het schip niet op koers houden als de bemanning op het midden- en voordek hun werk niet goed doet. Als de kwaliteit van communicatie en samenwerking te kort schiet is het gevolg al snel dat het team de koers kwijtraakt, aan lagerwal geraakt en niet zelden schipbreuk lijdt.
Om het bedrijf of team de gelegenheid te geven om dit te ervaren, krijgt het team na een korte instructie van de schipper de verantwoordelijkheid over het skûtsje.
De schipper en zijn maat geven de touwtjes letterlijk uit handen en zullen alleen ingrijpen als gevaar dreigt voor schip of bemanning.
Voor en na de zeiltocht wordt het thema verder uitgediept en vertaald naar de praktijk van alledag.